Måndagen den 17 oktober sammanträder kommunfullmäktige i Norrköping i Sessionssalen i förvaltningshuset Rosen. Fem veckor efter valnatten är det hög tid för de förtroendevalda att nu väljas in – allt enligt länsstyrelsens slutgiltiga rösträkning och mandatfördelning.

42 nya folkvalda fördelat på de åtta olika partien gör i dag sina första framträdanden som ordinarie ledamöter. 

Då Socialdemokraterna valt att gå i opposition innebär det att Maria Sayeler Behnam får lämna över ordförandeklubban till Anna Sotkasiira Wik (M) då det nya majoritetsunderlaget består av Borgerlig Samverkan (M, L och KD) och SD. Den nya majoriteten får därmed 45 av de 85 mandaten.

Nu är Jarl officiellt vald

Där, klockan 10.58, blir Sophia Jarl officiellt vald som ny ordförande i kommunstyrelsen.

”Vi har ett förtroende att förvalta”

I sitt första tal som kommunstyrelsens ordförande tackar Sophia Jarl för förtroendet.

”Det är en stor dag för Norrköping, Moderaterna och mig personligen. Nu har vi fått väljarnas förtroende som vi ska förvalta”. 

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar