Med nästan nio miljarder kronor. För lägre pensioner kan det innebära ett par hundralappar mer i plånboken.

– Detta är den största satsning på pensionärer vi gjort någonsin, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

I partiets budgetmotion för 2020 föreslås en skattesänkning på pensioner för 8,8 miljarder kronor

Det är dubbelt så mycket jämfört med regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer.

Sänks för alla

Svantesson påpekar också att M:s skatteförslag innebär sänkt skatt för alla pensionärer, medan regeringens förslag gäller för pension över cirka 17 000 kronor i månaden.

– Med regeringens förslag får inte de med små marginaler mer i plånboken, säger hon.

Enligt partiets egna beräkningar innebär M:s skatteförslag att de med en pension på 13 000–17 000 kronor i månaden skulle få omkring 270 kronor mer i plånboken. För en pensionär med enbart garantipension kan förslaget ge en skattesänkning på upp till 160 kronor, enligt M.

– Det här är viktigt av flera anledningar. Det blir mer i plånboken för de med små marginaler. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige. Sedan ska det också löna sig att ha arbetat, säger Svantesson.

Klyftan ska bort

I statens budget för 2019, som byggde på M:s och KD:s förslag, sänktes skatten på pension med fem miljarder. Regeringens budgetproposition innebär för 2020 en skattesänkning med ytterligare 4,3 miljarder kronor.

Socialdemokraterna har lovat att skillnaden i skatt på pension och lön ska bort helt under mandatperioden. För det krävs dock ytterligare skattesänkningar.

Även Moderaterna har lovat att den så kallade skatteklyftan mellan lön och pension ska bort.

– Vårt mål är att ta bort skillnaden helt, säger Svantesson.

I M:s budgetmotion föreslås dock även sänkt skatt på arbetsinkomst genom ett nytt jobbskatteavdrag för 15 miljarder kronor.

32 miljarder 2020

Totalt vill M sänka skatt på inkomster med 32 miljarder 2020. Där ingår sänkt skatt på pension med 8,8 miljarder, ett nytt jobbskatteavdrag med 15 miljarder och slopad värnskatt för 6 miljarder.

Svantesson uppger att M i sin budgetmotion även prioriterar satsningar på välfärden.

– Om man prioriterar kan man göra både och. Det är viktigt att pensionärer och de som går till jobbet varje dag får mer i plånboken, säger hon.

Skattesänkningarna och satsningar på välfärd vill M finansiera bland annat genom besparingar i biståndet, en bidragsreform, lägre kostnader för migrationspolitiken och minskat investeringsstöd för bostadsbyggande.

M säger även nej till regeringens förslag på utvecklingstid, en ny variant på det gamla friåret.

Källa: Aftonbladet