Det saknas fortfarande ett par procentenheter till att bli största parti. Fast Sophia Jarl (M) kan ändå vara enormt nöjd över valresultatet i Norrköpings kommunalval. I en situation där Moderaterna backar på riksplanet, går partiet istället fram och får nästan 25 procent.

I motsvarande grad backar Socialdemokraterna, medan Sverigedemokraterna går fram – fast ganska måttligt. Med tanke på kalabaliken inom partiet i Norrköping under mandatperioden får SD nog vara mycket glada för det resultatet.

På det hela taget är dock förändringarna ganska små. Både Liberalerna och Centerpartiet backar, medan Kristdemokraterna intressant nog tycks stärka sin ställning. Sammantaget är det ändå uppenbart att högern (i vid mening) går fram på vänsterns bekostnad.

Det bör rimligtvis få effekter för den lokala regeringsbildningen. KD:s måttliga framgång till trots är valresultatet ett stort nederlag för Kvartetten, som förlorar sin majoritet även inklusive miljöpartistiska stödröster i fullmäktige.

Väljarna vill ha något annat. De vill ha ett nytt styre under moderat ledning.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar