Efter en tid som generalsekreterare för Moderata Ungdomsförbundet tar Simon Johansson nästa kliv i den politiska karriären och blir oppositionsråd för Moderaterna i Norrköping.

Det var i måndags som den moderata kommunfullmäktigegruppen enhälligt valde Simon Johansson, som jobbade som politisk sekreterare i Moderaterna i Norrköping 2016–2018, till nytt oppositionsråd. I dag sitter han i samhällsplaneringsnämnden och har flera uppdrag inom regionen, bland annat fullmäktige och Östgötatrafikens styrelse.

Med sina 27 år är Simon Johansson en av de yngre i Norrköpingspolitiken och definitivt det yngsta rådet.

– Det känns bra. Jag är ett ungt råd, om man jämför med andra. Men min ålder är varken min sämsta eller bästa egenskap. Jag är vald av gruppen efter min kompetens, säger han.

Som född i mitten av 1990-talet tillhör han ”babyboomen” och kan också konstatera att det är många i Sverige, och Norrköping, som är i hans ålder och livssituation.

– Vi är en ganska stor väljargrupp där många slutat skolan, pluggat på universitet och är i början av våra karriärer. Vi har inte skaffat familj än. Jag är glad att de vågar ge en 27-åring förtroendet.

Han kommer in i den moderata politiken efter viss turbulens senaste veckan. Partiets tidigare gruppledare Fredrik Bergqvist har valt att lämna kommunfullmäktige, sedan det moderata länsförbundet skickat ett uteslutningsärende till partistyrelsen. Ärendet är nu bordlagt. Han skrädde inte orden över oppositionsrådet Sophia Jarl (M) i en intervju med NT. 

– I mina ögon är Sophia väldigt aggressiv i debatterna. Hon saknar självinsikt och erkänner aldrig några fel. Enligt mig har den nuvarande gruppledaren bidragit till att Moderaterna inte har några vänner kvar i kommunpolitiken i Norrköping, sade han bland annat.

Vad säger du om detta?

– Det är inte en konflikt som jag har med att göra, så jag vill inte kommentera den på det sättet, säger Simon Johansson.

Han berättar att hans relation till Sophia Jarl fungerar ”jättebra” och att han ”ser fram emot att jobba med henne”.

– Sedan kan man i allmänhet säga att det är tråkigt när den här typen av frågor tar energi och fokus från det om vi verkligen vill hålla på med, att driva politik.

Det är drygt ett år kvar till nästa val och den tiden tänker Simon Johansson fokusera på en fråga han ser som ytterst viktig: sysselsättningen.

– Jag kommer hugga tänderna i sysselsättningsfrågor. Norrköping behöver reformer för fler i arbete och det är alldeles för många som år efter år är beroende av bidrag för sin försörjning. Så kan det inte fortsätta. Fler måste betala skatt och bidra till välfärden. 

Hur ska detta gå till?

– Det handlar om en kombination av att ställa krav och skapa möjligheter. Det måste finnas krav på motprestation för att få bidrag. Att det finns en positiv förväntan på att alla som inte har ett jobb ska få det. Det måste man möta upp med satsningar på matchning och vuxenutbildning, men även ha ett bra företagsklimat.

Just företagsklimatet hamnar ju inte direkt i topp i Norrköping just nu?

– Nej, och det är väldigt tråkigt att se utvecklingen de senaste åren. För tio år sedan var Norrköping uppe på en skaplig nivå, sedan gick det upp och nu är vi nere på bottennivåer. Det finns strukturella förutsättningar för att det skulle kunna bli bra, med infrastruktur och transporter, men det är desto sämre när det kommer till attityder från politiker och tjänstemän. Det måste vi verkligen ta tag i.

Formellt väljs Simon Johansson till oppositionsråd på kommunfullmäktige på måndag.

Textkälla/Bildlänk: Norrköpings Tidningar